setelah sekian lama.. keinginan untuk membuat cheese cake.. akhirnya tertunai juga.. igtkan susah.. tp xde la susah pon.. berkali2 lbh senang drpd wat cheese tart..
kisah bermula bila dpt baucer buku.. smbil2 beli buku motivasi, ada lebih so beli la buku resipi.. salah satunya resipi kek.. belek punya belek.. ternampak resipi cheese cake yg xperlu bakar.. oleh sebab duk umah sewa, oven xdak.. so, it's quite interesting.. so, beli bahan... jom buat!!!
niat nak buat kek kat bwh ni.. jus ceri xjumpa.. jd kita edit sket jd resipi kek keju kiwi..
Bahan A:
1 sudu choc emulco
15 keping biskut (aku guna biskut oat coklat)
125gm mentega tanpa garam (sbb xde penimbang.. aku main letak je)
Bahan B:
250gm krim keju (aku beli 200 gm je)
200ml whipping cream
100 gm gula (aku kurangkan)
1 sudu jus lemon
Bahan C:
10gm gelatin (yg ni pon main letak je)
100ml air (aku tukar kpd 70ml susu segar)
Cara-cara
- Bahan A tu untuk buat based dia.. jd hancurkan biskut, masukkan lam bekas adunan. ketepikan.
- cairkan mentega, masukkan choc emulco.. kacau rata.
- tuangkan mentega+choc emulco dalam biskut.. tekan bg padat.. sejukkan lam peti ais 1/2 jam.
- pukul whipping cream biar jadi kental (part plg mencabar since kami xde pemutar.. mau tercabut kot nak kasi kental). ketepikan.
- kacau krim cheese + gula + jus lemon hingga sebati. ketepikan
- panaskan guna double boiling Bahan C hingga rata. ketepikan selama 5 minit.
- masukkan Bahan C ke dalam krim cheese+gula+lemon jus. kacau sebati.
- masukkan whipping cream.. kacau lagi hingga sebati
- keluarkan based dr peti ais. masukkan adunan sebnyak 1/3, then tabur kiwi. tuang lebihan adunan sehingga abis. hias ikut kreativiti. masukkan lam peti ais lagi 3jam.
inilah hasilnya.. tada
No comments:
Post a Comment